Om os

Her kan du læse mere om, hvorfor Andelsgaarde blev stiftet, og hvem vores medlemmer, bestyrelse og daglige ledelse er. Du kan også dykke ned i vores vedtægter, værdigrundlag, bestyrelsesreferater samt månedlige orienteringer.

Ny andelsbevægelse

Andelsgaarde er en ny andelsbevægelse med det formål at gennemføre et grønt generationsskifte i landbruget. Vi opkøber landbrug og samarbejder med andre for at dyrke jorden regenerativt på en moderne, innovativ og klimarobust måde. Vi gør vores for at mindske klima- og biodiversitetskrisen, for at producere flere sunde fødevarer og give naturen på gårdene plads.

Foreningen blev stiftet i 2018, erhvervede sin første gård i 2019 og rundede i 2023 de første 3.000 medlemmer.

Medlemmer

Som medlem af Andelsgaarde er du med til at gentænke den oprindelige andelsbevægelse. Andelstanken går i korthed ud på, at vi går sammen om at løse problemer, der vedrører os alle.

Problemet, som vi vil gøre noget ved i Andelsgaarde, er landbrugets betydning for klima- og biodiversitetskrisen. Med dit medlemskab gør du en markant forskel ved at bidrage til etableringen af andelsgårde over hele landet og samtidig hjælpe et grønt generationsskifte på vej. Sammen tager vi ansvar for at sikre vores børn og børnebørn en fremtid med et landbrug i balance med naturen.

Frivillige grupper

Frivilliggrupperne byder ind med frivilligt arbejde omkring specifikke opgaver. Lige nu har vi en arrangementsgruppe, der får ideer til og afholder arrangementer, en biodiversitets- og en naturgruppe (Brinkholm), som sætter gang i tiltag, der hjælper naturen på vej, en byggegruppe, der hjælper til med små og store byggeprojekter, samt en mediegruppe, der skriver læserbreve og debatindlæg og hjælper med at udbrede vores dagsorden. Hvis du er interesseret i at deltage i en af frivilliggrupperne, eller har idé til en gruppe, der mangler, så skriv til os på info@andelsgaarde.dk.

Dit medlemskab – dine gårde

For dine månedlige medlemsbidrag får du titlen af gårdejer og en stemme på den årlige generalforsamling. Samtidig får du muligheden for at lære på tæt hold hvad regenerativ dyrkning og sund jord betyder for arbejdsprocesser, for afgrøder, klimaresistens m.m.

Du kan deltage aktivt i arbejdet på gårdene, deltage i sociale aktiviteter som foredrag, fællesspisning og høstfester. Og du får mulighed for at købe gode grøntsager af de dygtige forvaltere på dine egne gårde – de sælger både på gårdene og på markeder.

Du kan også sagtens bare være betalende medlem, fordi du vil gøre en forskel for naturen og klimaet.

Hvem er medlem?

Andelsgaardes medlemmer tæller både studerende, pensionister, direktører og dødelige arbejdstagere. Nogle er med som familier – medlemskabet er det samme. Bare husk, at tilmelder I jer som familie, sker det i én persons navn. Hvert medlemskab har nemlig kun én stemme på den årlige generalforsamling.

Vil du være med i Andelsgaarde?

Skalérbar andelsmodel

Vi har gentænkt den gamle andelsmodel, hvor man typisk betalte 10.000, 50.000 eller 100.000 kr. for en andel. Hos os har medlemskabet erstattet andelsbeviset. Vi betaler 150 kr. om måneden, og på den måde sparer vi hele tiden op til en ny gård og mere jord uden sprøjtegift, etablering af skovlandbrug, biodiversitetsskov og meget mere. I Andelsgaarde er du også med til at understøtte folkeoplysning om fremtidens klimavenlige jordbrug og natur.

Ideen til en ny skalerbar andelsmodel fik vi fra fitnessindustrien. I Danmark er vi nemlig over 800.000 borgere, som betaler ca. 150 kr. om måneden for et fitnessabonnement. Vi tænkte, hvorfor ikke supplere det med et medlemskab af Andelsgaarde, så vi alle sammen kan blive gårdejere og komme klima- og biodiversitetskrisen til livs?

Naivt? Måske, men havde man spurgt en forsker eller en spåkone for 30 år siden om vedkommende troede, at over 800.000 danskere ville bevæge sig ind i et fitnesscenter, havde svaret nok været nej. Det er nemlig en folkevandring på niveau med, da kvinderne kom på arbejdsmarkedet.

”Jeg er medlem af Andelsgaarde, fordi det er nødvendigt.”
Christian, medlem siden november 2019
”Jeg er medlem af Andelsgaarde, fordi jeg vil tage aktivt del i den grønne omstilling.”
Mona, medlem siden september 2019
”Jeg støtter op om Andelsgaarde, fordi vi hver især må tage ansvar.”
Morten, medlem siden november 2020
”Jeg er medlem af Andelsgaarde, fordi jeg tror på fællesskabets handlekraft.”
Elisabetta, medlem siden maj 2019
”Jeg støtter Andelsgaarde for at skabe en bæredygtig udvikling for mig, mine børn og alle andre.”
Per, medlem siden september 2021

Værdigrundlag

Vi vil genstarte andelsbevægelsen og arbejde os ud af klima- og biodiversitetskrisen i fællesskab. Én gård ad gangen. Måske tænker du det samme. Hvis ja, så vil vi rigtig gerne have dig med!

Bæredygtighed

CO2-aftrykket fra Andelsgaarde skal være neutralt, men allerhelst negativt. Vi arbejder for større biodiversitet og for at give mere tilbage til naturen, end vi tager.

Vi sigter efter, at alle andelsgårde skal have en 50/50 fordeling mellem natur og produktion af grøntsager og frugt.

Andelsgaarde arbejder også for økonomisk bæredygtighed, som betyder, at vi ikke må have betydelig gæld, og at ethvert overskud skal investeres i opkøb eller nye forpagtningsaftaler med henblik på omlægning af mere jord til økologisk, biodynamisk eller anden bæredygtig drift.

Vi stræber efter at være socialt bæredygtige, eksempelvis ved at prisen for medlemskab af foreningen skal være så lav, at de fleste kan være med.

Bygninger og fællesskab

Målet er, at alle fremtidens andelsgårde skal have en eller flere boliger til Andelsgaardes forvaltere, et fællesrum til medlemmer samt mulighed for, at medlemmer kan overnatte enten i fælleshus eller i shelters.

Vi renoverer med respekt for den energi, der allerede er indlejret i bygningerne. Vi lægger en nænsom renoveringsplan, der er tilpasset den specifikke gård, så renoveringen udføres bedst muligt i forhold til stedet, bygningerne, ressourcerne og mulighederne. 

 

Grøn Front

Gård for gård vil vi omlægge den danske landbrugsjord, og på kortet kan du se, hvor i landet der ligger andelsgårde. Jo flere vi er, des hurtigere kan vi opkøbe gårde over hele landet. Grøn Front!

Grøn Front

Gård for gård vil vi omlægge den danske landbrugsjord, og på kortet kan du se, hvor i landet der ligger andelsgårde. Jo flere vi er, des hurtigere kan vi opkøbe gårde over hele landet. Grøn Front!

Bestyrelsen

Bestyrelsen er ulønnet og arbejder frivilligt.

Rasmus Willig er tidl. lektor ved institut for Samfundsvidenskab og Erhvervsøkonomi, Roskilde Universitet. I dag ansat som Head of CSR i biotekvirksomheden Gubra. Forfatter til flere bøger, herunder klimabøgerne ’Hvad skal vi svare?’, ’Den bæredygtige stat’ og ’Vi ved det jo godt’.

Helene Bjerre-Nielsen er programleder for DK2020 klimaplan hos Middelfart kommune. Tidligere direktør for fonden Chora 2030, tidl. programleder for Velux Fonden og desuden bestyrelsesmedlem i Dansk Økojord A/S samt medlem af Merkur Andelskasses repræsentantskab. Gårdejer på Sjælland.

Morten Dall arbejder med Cloud Infrastruktur, tidl. stifter af Københavns fødevarefællesskab. Har et insekthotel på Møn.

Sarah Hellebek er bsc. i jordbrugsøkonomi og kandidatstuderende i klimaforandringer på Københavns Universitet. Højskolelærer på Krogerup Højskole, klimaaktivist og medstifter af Den Grønne Studenterbevægelse. Initiativtager til Den Regenerative Jordbrugsskole i foreningen Regenerativt Jordbrug.

Anders Højlund Andersen er
landmand og til daglig ansat hos Arkaia på Øm Klostergaard ved Lejre. Erfaring som selvstændig landmand og fra
Ridgedale Farm, Rodale Institute, Neversink og Gram Slot. Aktiv i
foreningen Regenerativt Jordbrug.

Bodil Holm er mangeårig andelshaver i LandbrugsLauget (Brinkholm). Her var hun aktiv i drift og ledelse, bl.a. som formand for bestyrelsen. Bodil har været en ledende drivkraft i generationsskiftet for Brinkholm til Andelsgaarde. Bodil har hertil 30 års erfaring med administration og virksomhedskommunikation i telesektoren.

Sille er uddannet fra den økologiske landbrugsskole i Norge i 2016, hvor hun har specialiseret sig indenfor jordfrugtbarhed og alternativer til animalsk gødning. Sille har flere års erfaring som driftsleder på forskellige regenerative gårde. Sille har desuden sideløbende uddannet sig til antropolog.

Sekretariatet

Jacob Westergaard Madsen er Andelsgaardes foreningsdirektør. Har tidligere været projektleder på store kulturprojekter, har været med til at etablere rockmuseet i Roskilde og senest arbejdet som museumsinspektør på Arbejdermuseet. Jacob er foreningens eneste fuldtidsansatte.

Til daglig studerer Sofie på SDU, men hun lægger også ca. 5 timer om ugen i Andelsgaarde hvor hun svarer venligt på mails og tager imod tilmeldinger til diverse arrangementer.

Iain arbejder til daglig som administrationschef på Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter. Men 3-5 timer om ugen arbejder han frivilligt som kassemester i Andelsgaarde og holder venligt, men bestemt, øje med medlemmernes indbetalinger.

Morten er ansvarlig for Andelsgaardes bygninger på gårdene, og gennemfører nybyggeri, renoveringer og vedligehold efter bæredygtige principper i samarbejde med de frivillige byggegrupper. Morten er i Andelsgaarde to dage om ugen og arbejder desuden som arkitekt, bygherre og bæredygtighedsansvarlig i Helsingør Kommune.

Mona har ansvaret for Andelsgaardes kommunikation på sociale medier og andre kampagner. Mona er selvstændig konsulent og projektleder, hvor hun arbejder med regenerative praksisser inden for bl.a. civilsamfund og fonde. Hun har tidligere været med til at starte MadMarked og har arbejdet med fødevaresystemet i snart 20 år. Mona arbejder for Andelsgaarde ca. én dag om ugen.



Niels Peter er ansvarlig for, at vi har styr på vores digitale løsninger. Og så hjælper han Andelsgaarde med at analysere og formidle udviklingen i foreningen. Til dagligt arbejder han med visualisering af viden, information og data. Det har han især gjort i den akademiske verden, både i ledelsessekretariater eller direkte med underviserne og forskerne. Niels Peter arbejder for Andelsgaarde ca. én dag om ugen.

Kristine sørger for foreningens folkeoplysning og arrangementer sammen med de seje frivillige i arrangement-gruppen. Kristine er uddannet etnolog og har bred erfaring med projektledelse, brugerinddragelse, og udvikling af formidlingsformater fra kulturbranchen. De seneste 8 år som museumsinspektør på henholdsvis Nationalmuseet og Arbejdermuseet.

Johannes bruger ca. 10 timer om ugen på at hjælpe Andelsgaarde med fondsansøgninger og diverse foreliggende opgaver. Til dagligt læser Johannes ‘Human Ecology’ på Lund Universitet som overbygning på hans BA i Filosofi. 

Dokumenter

Vi vil gerne gøre foreningens arbejde så transparent som muligt. Derfor ligger foreningens forskellige dokumenter tilgængelige her.

Referat – bestyrelsesmøde d. 21. marts 2018

Referat – bestyrelsesmøde d. 3. april 2018

Referat – bestyrelsesmøde d. 30. april 2018

Referat – bestyrelsesmøde d. 29. maj 2018

Referat – bestyrelsesmøde d. 28. juni 2018

Referat – bestyrelsesmøde d. 21. august 2018

Referat – bestyrelsesmøde d. 17. september 2018

Referat – bestyrelsesmøde d. 30. oktober 2018

Referat – bestyrelsesmøde d. 16. maj 2019

Referat – bestyrelsesmøde d. 4. juni 2019

Referat – bestyrelsesmøde d. 14. august 2019

Referat – bestyrelsesmøde d. 23. oktober 2019

Referat – bestyrelsesmøde d. 18. november 2019

Referat – bestyrelsesmøde d. 6. januar 2020

Referat – bestyrelsesmøde d. 27. februar 2020

Referat – online bestyrelsesmøde d. 6. juni 2020

Referat – bestyrelsesmøde d. 4. oktober 2020

Referat – bestyrelsesmøde d. 15. marts 2021

Referat – bestyrelsesmøde d. 3. maj 2021

Referat – bestyrelsesmøde d. 7. september 2021

Referat – bestyrelsesmøde d. 28. oktober 2021

Referat – bestyrelsesmøde d. 20. januar 2022

Referat – bestyrelsesmøde d. 19. marts 2022

Referat – bestyrelsesmøde d. 13. juni 2022

Referat – bestyrelsesmøde d. 25. oktober 2022

Referat – bestyrelsesmøde d. 17. januar 2023

Referat – bestyrelsesmøde i LandbrugsLauget d. 17. januar 2023

Referat – bestyrelsesmøde d. 9. marts 2023

Referat – bestyrelsesmøde i LandbrugsLauget d. 9. marts 2023

Referat – bestyrelsesmøde d. 1. juni 2023

Referat – bestyrelsesmøde i LandbrugsLauget d. 29. august 2023

Referat – bestyrelsesmøde d. 29. august 2023

Referat – bestyrelsesmøde i LandbrugsLauget d. 25. september 2023

Referat – bestyrelsesmøde d. 25. september 2023

Referat – bestyrelsesmøde d. 01. februar 2024

Referat – bestyrelsesmøde d. 12. marts 2024

Referat – bestyrelsesmøde d. 29. april 2024

Referat – bestyrelsesmøde d. 17. juni 2024

Referat – bestyrelsesmøde d. 22. august 2024

Referat – bestyrelsesmøde d. 02. oktober 2024

Ordinær generalforsamling i Foreningen Andelsgaarde 2019:


Ordinær generalforsamling Foreningen Andelsgaarde 2020:


Ordinær generalforsamling Foreningen Andelsgaarde 2021:


Ordinær generalforsamling Foreningen Andelsgaarde 2022:


Ekstraordinær generalforsamling i LandbrugsLauget a.m.b.a. (Brinkholm) 2022:


Ordinær generalforsamling i Foreningen Andelsgaarde 2023:


Ordinær generalforsamling i LandbrugsLauget a.m.b.a (Brinkholm) 2023:


Ordinær generalforsamling i Foreningen Andelsgaarde 2024:


Ordinær generalforsamling i LandbrugsLauget a.m.b.a (Brinkholm) 2024:

Spørgsmål & svar

De 150 kr. om måneden (75 kr. hvis du er under 28 år) går til at genoprette naturen, gårdenes drift, medlemsarrangementer, opkøb eller forpagtning af ny jord samt omlægning til bæredygtig produktion af grøntsager.

Da foreningen bygger på nogle langsigtede investeringer, er medlemsskabet bindende i 1 år fra den registrerede indmeldelsesdato. Udmeldelse kan ske med skriftlig opsigelse til foreningen til en måneds udgang.

Hvis dit betalingskort skal fornyes, bliver spærret eller du har skiftet bank, kan du risikere, at dine betalinger stopper.

Hvis du skriver til info@andelsgaarde.dk, så sender vi et link retur hvor du kan skifte dit betalingskort – eller ændre betalingsmetode til MobilePay, hvilket vi faktisk foretrækker, da det gør administrationen lettere .

Andelsgaarde har en demokratisk valgt bestyrelse og en foreningsdirektør, der sammen træffer daglige beslutninger. Medlemmer kan stille forslag og komme med gode ideer. Men vi kommer ikke til at stemme om, hvilken farve hønsene skal have, eller om gårdene skal være kalket hvide eller røde. Hvis det var tilfældet, ville vi ikke komme ud af starthullerne.

Alle medlemmer af Andelsgaarde har én stemme på årets generalforsamling. Og efter generationsskiftet for gården Brinkholm har alle også én stemme på årets generalforsamling i Landbrugslauget a.m.b.a., som er andelsselskabet bag Brinkholm. Begge generalforsamlinger afholdes samme dag, og du kan deltage både fysisk og online. Du kan stille forslag til dagsorden og stille op til bestyrelsen som alle andre. Alle er ligestillet.

 

Ja, det er planen med tiden. I starten kan der kun lejlighedsvist blive mulighed for at slå telt op. Men vi påtænker at etablere ferieboliger, shelters mv., således at det er muligt at opholde sig på gårdene i kortere eller længere tid.

Nej, for om vi er blå eller røde, så har vi en forpligtelse til at give vores børn en grøn verden med rent drikkevand, sprøjtefri fødevarer og et rigt dyreliv.

Vi kommer aldrig til at have industrielle dyrehold i traditionel forstand. Men det kan altid give god mening at have et mindre antal husdyr på gården for at holde dens næringscyklusser lukket. Vi vil altid arbejde for, at det vilde fugleliv understøttes på gårdens arealer, ligesom insekter og sommerfugleliv altid vil blive prioriteret . Vi ønsker, at dyrene lever gode liv i det fri med plads og mulighed for at udfolde deres naturlige instinkter.

Vi dyrker grøntsager og frugt på alle vores gårde og mange forskellige slags og mange forskellige sorter. Vi etablerer også skovlandbrug/haver og rejser biodiversitetsskov. På den måde forøger vi biodiversiteten og binder CO2. Vi anvender aldrig sprøjtegifte, og vores forvaltere er enten økologisk certificeret eller er ved at blive det.

På vores samarbejdsgårde ejer Andelsgaarde ikke jorden, men samarbejder med unge forvaltere, som dyrker jorden regenerativt, om et program for folkeoplysning og sociale aktiviteter – præcis som vi kender det fra de gårde, vi ejer. På den måde fremmer vi både et folkeligt engagement i den grønne omstilling af landbruget og hjælper det grønne generationsskifte på vej. Programmet for aktiviteter på samarbejdsgårdene kan findes under ‘Det Sker’ her på hjemmesiden.

Modellen med samarbejdsgårde betyder, at vi kan udvide samarbejdet med flere unge jordbrugere og udbrede folkeoplysning om den grønne omstilling af landbruget flere steder i landet i et højere tempo. Sidder du og tænker ”Jamen skal vi så ikke opkøbe gårde længere? Jeg elsker at være gårdejer”, så frygt ej! Andelsgaardes ambition om jordopkøb er intakt; det er, når vi ejer jorden i fællesskab, at vi kan stille krav til dyrkningsmetoder, etablere mere natur og foretage investeringer i form af fælleshuse osv. Vi kan bare se, at når vi supplerer vores gård- og jordopkøb med konceptet samarbejdsgårde, får vi et ekstra gear i forhold til at sætte flere flag i jorden, skubbe yderligere på for det grønne generationsskifte og få flere med i bevægelsen. Det haster med at få et landbrug i balance!

Ja, vi tager gerne imod donationer, men vi skal gøre opmærksom på, at donationer indtil videre ikke er fradragsberettigede. Donationer kan indbetales via MobilePay på 442377.

Ja, du kan være frivillig i Andelsgaarde. Du kan tilmelde dig de frivillige arbejdsdage, hvor alle som har lyst, kan hjælpe til i marken på vores gårde. Det er altid hyggeligt og godt for hovedet at komme ud i den friske luft. Annoncering af frivillige arbejdsdage finder du i nyhedsbrevene eller under ’Det sker’ her på hjemmesiden. Du kan også melde dig til en af frivilliggrupperne. Læs mere under ’Medlemmer’.

Det kan også være, at du er et sted i dit liv, hvor du vil gøre en ekstra indsats og arbejde flere timer frivilligt om ugen. Hvis det er tilfældet, skal du skrive til vores foreningsdirektør på jacob@andelsgaarde.dk. Så kan I tage en snak om hvorvidt dine ønsker og kompetencer matcher Andelsgaardes behov.