Jordforbindelser

Et projekt der vækker jorden til live gennem sanserne.

Vores forhold til jord

Jord udgør fundamentet for vores fødevareproduktion og er levested for mere end halvdelen af klodens biodiversitet. Alligevel er det de færreste, der har et nært forhold til jord eller kendskab til den akutte jordkrise, vi befinder os i. I årtier har vi betragtet jorden som et dyrkningsmedie, der kunne tåle at blive pløjet, sprøjtet og dyrket intensivt, uden blik for konsekvenserne. Jordfrugtbarheden er nu stærkt dalende globalt og 60% af jordarealerne i EU er udpinte.

Projektet Jordforbindelser vil styrke jordbrugere og borgeres forbindelse til jord og engagementet i debatten om fremtidens landbrug. Projektet fokuserer på den spirende regenerative landbrugsbevægelse, der eksperimenterer med nye landbrugspraksisser for at imødekomme jordkrisen. Frem for at se jorden som et kontrollerbart vækstmedie, tilgår de jordens mikrobiologiske liv som samarbejdspartnere, der kan genopbygge jorden, hvis de trives. Ved hjælp af deres sanser søger jordbrugerne at forstå, hvordan deres eksperimenter med jordfrugtbarhed understøtter jordens liv og udvikling. Denne sanselige tilgang til jord vil projektet udbrede gennem nye borgerinddragende, sanselige gårdarrangementer og værktøjer.

Sanselig forskning

Projektet vil med afsæt i antropologisk forskning, kunst og regenerative landbrugspraksisser undersøge, hvordan sanselige oplevelser med jord kan forme både jordbrugere og borgeres forståelse af, relation til og respons på jord. Forskningen vil med afsæt i det antropologiske forskningsfelt ‘flerartsantropologi’ og på baggrund af feltarbejde i det regenerative landbrugsmiljø i Danmark, bidrage med nye metoder og ny viden om møder mellem mennesker og andre arter; særligt de jordlevende organismer. Andelsgaarde vil som praksispartner – i samarbejde med forskerne og kunstnerne – udvikle værktøjer og arrangementsformater, som eksperimenterer med, hvordan en sanselig tilgang kan øge opmærksomheden på jordlevende arter og styrke engagementet i debatten om udviklingen af dansk landbrug. Kunstnerne vil bidrage til at skabe sanselige vækkelser og nye forestillinger om samarbejder på tværs af arter.

Foto: Camilla Rønde/Fonden Havmøllen

Tværfaglig projektgruppe

Projektet er støttet af VELUX Fonden og er et samarbejde mellem Andelsgaarde og Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet. Konsulenthuset Norion understøtter projektet og udvikler borgerinddragende værktøjer. Projektgruppen består af antropolog og lektor Astrid Oberborbeck Andersen fra Aalborg Universitet, antropolog og ph.d. studerende Sille Skovgaard, arrangementsansvarlig i Andelsgaarde Kristine Gårdhus og Emma Harris, som er udviklingskoordinator og kurator på projektet. Projektgruppen involverer derudover forvalterne på Brinkholm, Lerbjerggaard og Spaanbrogaard samt mikrolivsspecialist Hanne Gundersen og tre kunstnere som udviklingspartnere i projektet. Derudover er det bredere regenerative landbrugsmiljø en del af projektets forskningsfelt.

Projektet rådgives af et tværfagligt advisory board bestående af Michael Kjerkegaard, kvægavler og formand for Økologisk Landsforening, Janne Aalborg, landskonsulent i jord og klima hos det landbrugsfaglige videnscenter SEGES, Thilde Bech Bruun, lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning og forsker i landbrugets klimatilpasningstiltag, Cecilie Rubow, naturantropolog og forfatter til Indendørsmenneskets Natur, Sofie Isager Ahl, forfatter og ph.d. i regenerativt landbrug, Ursula Münster, lektor ved Institut for Environmental Humanities i Oslo og forskningsleder på det internationale forskningsprojekt Anthropogenic Soils.

Du kan være med

Der vil i løbet af projektet, som løber fra 2024 til 2027, blive udviklet og afholdt store åbne gårdarrangementer, hvor nysgerrige deltagere kan være med til at undersøge jordens liv gennem workshops, markvandringer, debat, mad og samtaler. Sammen vil projektet i tæt synergi mellem forskning og praksis skabe ny viden, erfaringer og metoder til at styrke menneskers relation til det oversete økosystem jord.

Kontakt info

Emma Harris, udviklingskoordinator og kurator, emma@andelsgaarde.dk

Sille Skovgaard, ph.d.-studerende: sillers@ikl.aau.dk

Astrid Oberborbeck Andersen, forskningsleder: aoan@ikl.aau.dk

Kristine Gårdhus, projektleder, kristine@andelsgaarde.dk